dinsdag 7 april 2015

dinsdag 7 april ... zij maken uw beha's

Om 9 uur worden wij ontvangen in de schitterende kantoren van ILO Jakarta (Internationale Arbeidsorganisatie Jakarta) op de 22ste verdieping met zicht op de skyline van Jakarta.
De focus van het gesprek ligt op het project 'Better work Indonesia'. Een initiatief om een begeleidingstraject op te starten in bedrijven. De aanvraag moet wel van het management zelf komen, werknemers kunnen dit niet aanvragen... dus we hebben wat vragen bij het effect van deze trajecten. Het lijkt erop dat vooral bedrijven hiervoor aankloppen die nu eigenlijk al redelijk goed bezig zijn...

 
Rond 10 uur brengt de bus ons naar Bogor langs een eindeloze file in de richting van Jakarta. Vier rijstroken of meer: brommers, auto's, bussen, alles door elkaar. Tijd voor de lunch is er niet, dus kopen wij een tros bananen voor € 1.30. Kleine maar heel zoete banaantjes, lekker!
 
 
We komen bij de PT Wacoal fabriek aan waar de vakbondsdelegatie van Garteks en de manager op ons wachten. Hier produceren ze lingerie voor Japan, Europa en de VS. We krijgen inheems, voor ons onbekend, fruit aangeboden. Gelukkig tonen ze ons hoe we dit allemaal moeten eten, want we weten niet hoe eraan te beginnen. De directeur, ook voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie, houdt een lange goednieuws show over de geschiedenis van het bedrijf. Ook van de vakbond horen we dat er degelijk sociaal overleg is en dat ze met respect worden behandeld als werknemersvertegenwoordigers. Momenteel werken er meer dan 1000 mensen.
We krijgen een uitgebreide rondleiding in de fabriek en we houden er een goed gevoel aan over.


 

De assemblagelijn met 800 dames
 
Een laatste kwaliteitscontrole

Garteks, kwb  en Wereldsolidariteit - we are connected
 
Wanneer we vertrekken naar Puncak krijgen wij een flinke bui op ons hoofd. Gelukkig zitten we dan al in onze bus. We passeren tropische landschapen, mooie bergen en vulkanen, indrukwekkend.
Na het avondeten sluiten we onze avond af met een uitwisseling over hetgeen we tot nu toe al gezien en ervaren hebben.

3 opmerkingen:

  1. Prachtig dat jullie deze reis maken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En aandacht vragen voor de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar wij onze goedkope producten kopen. Bogor is erg mooi en als jullie even tijd hebben doe dan de botanische tuin. Wil je echt inheems fruit, vraag en om Doerian. Als je dat lust ben je echt een bikkel. Doerian is verboden in het openbaar vervoer. Mijn goede vriend Frans duvel Rooijmans weet wel waarom. Selamat Jalan.......... De keesbiegel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met Klaas eens, Bogor de botanische tuin is de moeite waard.Maar waag u vooral niet aan die verschrikkelijk stinkende Doerian,je zou er een ziekte van op lopen!!!!
    Ga liever naar de Mac Donalds, lekker met airco!!!! Groetjes van de Hollander, vrouw van de keesbiegel.

    BeantwoordenVerwijderen