donderdag 9 april 2015

Woensdag 8 april: URENLANGE FILES !

Boerka's zijn er niet in het straatbeeld ( enkel hoofddoeken), maar elke nacht worden wij er door enthousiaste imams krachtig aan herinnerd dat wij in een moslimland verblijven.

Na een snelle ochtendduik in het zwembad en het ontbijtbuffet met lekkere mini-gebakjes zijn wij rond 8.20u reeds in de theeplantage 'Gunung Mas'.De theepluksters verdienen 1000 Roepiah / kg theeblaadjes, of 0.22 €/uur. Vuile thee?

Theeplukster


Theeplantages, prachtige landschap!


Onderweg naar Bandung passeren wij honderden winkeltjes, kraampjes en karretjes met groenten, fruit, kledij, snoep, speelgoed en prullaria: allemaal mensen in de informele ' struggle for life' economie ( 60% van de actieve bevolking).
Rond Cianjur zijn er districtsverkiezingen met enorme foto's ( 6 x 3 m) van de kandidaten ( enkel kandidaten met een snor maken kans!).

Op vele plaatsen worden de bergen afgegraven voor kalkwinning. Gelukkig voor het milieu wordt het vervuilende procedé door verbranding ( autobanden) geleidelijk vervangen door moderne vermalingsinstallaties.
De files zijn eindeloos: uiteindelijk hebben wij 6u op de bus gezeten voor +/- 100 km... Zouden wij niet beter fietsen ?

16:00: aankomst in hotel Fave Braga in Bandung en onmiddellijk vertrek naar 2 werknemersgezinnen, lid van PPMP ( vroegere YCM). Wij worden geconfronteerd met een heel ingrijpende getuigenis van een gezin in moeilijkheden door ontslag na staking: ze kwamen op voor hun rechten ( inkomen slechts 90€ per maand voor 12u werk per dag, 6 dagen per week). PT Micro ontsloeg enkele honderden werknemers en gaf hun namen door aan alle fabrieken in de buurt zodat ze nergens nog werk kunnen vinden en dat omdat ze vakbondslid zijn en opkwamen voor hun rechten.
 

op bezoek bij Dedi en Nur thuis


Terug in Bandung ( +/- 22u) genieten wij van een 'Europese maaltijd' met een leuk orkestje. Iedereen is blij met de patatjes! Rond 23.30u doen wij het licht uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten