donderdag 16 april 2015

Donderdag 16 april: klimmen en koopjes


Na vijf dagen sportieve prestaties in een loden hitte, blijven er drie van de twaalf fietsers over om de klim naar de Merapi aan te vatten. Een vroege ochtend voor hen, even langer slapen voor de anderen. Op het programma: een bezoek aan het paleis van de Sultan van Yogyakarta. Van de meer dan 180 sultans die Indonesië rijk is, is hij de enige die ook politieke macht heeft. Hij zou er mee voor   gezorgd hebben dat in zijn sultanaat onderwijs (gratis voor de armen) en gezondheidszorg betaalbaar zijn voor iedereen.
Paleis van de Sultan
 
 
Paleis van de Sultan



Ramayana ballet

Iedereen is gecharmeerd door onze vaardige gids die ons in perfect Nederlands door de mooie paleizen en rijke cultuur loodst. Met een knipoog verzekert ze ons dat de Sultan met spiritueel recht boven zijn onderdanen staat. Hij heeft vijf dochters, zijn opvolging is niet verzekerd. Wie weet een eerste vrouwelijke sultan? Onze gids vraagt ons de groeten te doen aan Suske en Wiske, een vrouw van de wereld!

 
De drukte in de belangrijkste winkelstraat Malioboro kan niet iedereen bekoren, maar we zetten door, op zoek naar het perfecte geschenkje voor het thuisfront. En met de wetenschap dat iedere aankoop de lokale economie steunt. Moeten we even wat verder? Dan maar met de Beçak. Op en top toerist, maar als we één  ding geleerd hebben, dan is het dat dit geen val is voor argeloze bezoekers. Het betekent veeleer rijst op de plank voor de dappere bestuurder en zijn vijf kinderen die op hem rekenen!
Betjak





Even later verpozen we in de oase van rust die ons hotel is. We worden er al gauw vervoegd door de drie klimmers die een extra top kunnen toevoegen aan hun palmares. Respect! Iedereen zonder kleerscheuren van de fiets.  Bedankt God, Allah en de Sultan.
Merapi op het palmares


Bijschrift toevoegen

Niemand zal Java vandaag, vrijdag, onbewogen verlaten. We zijn heel wat miljoenen (roepia!) armer, maar heel wat ervaringen rijker. Wereldsolidariteit, onze partners en de arbeiders hier hebben er twaalf ambassadeurs bij. Daar mag al eens een ‘Bintang’ op gedronken worden.

Ward, Rik, Romain, Ignace, Ivan, Frans, Dirk, Eric, Kris, Luc, Jef en Nico: deze kwb -ers  staan klaar om hun verhalen te delen in een bewogen getuigenis. Zet het rek al klaar, de kans is groot dat ze met de fiets komen. Belgium here we come!

 

 

 
Yogyakarta, vrijdag 17 april, 10u00 plaatselijke tijd.


4 opmerkingen:

  1. Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Krisjna... Exotische muziek, bizarre dansen in glitterkledij... Ik wou dat ik er bij was !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh nee, Malioboro! Ik heb daar ook gelopen. Vreselijk! Dat zal wel niets voor ons vader geweest zijn :-) Tot morgen! Hopelijk file van de luchthaven naar huis, kwestie van de overgang niet te moeilijk te maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog een fijne terugreis naar huis. Wachtend op de mooie verhalen, zullen wij aan het Belgisch front, jullie nu al hartelijk welkom heten.Het was heerlijk om jullie te volgen. Groetjes May.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zal een pintje of een duvel hier gaan smaken Schol!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen