maandag 6 april 2015

Maandag 6 april - zij maken jouw Adidas schoenen

Jakarta barst uit zijn voegen, het verkeer is hectisch. Om urenlange opstoppingen te vermijden, zijn wij reeds om 06.30 uur vertrokken. We rijden 80 kilometer westwaarts naar de fabriek PT Parkland.
De fabriek met 10.200 kledingarbeid(st)ers produceert 1.200.000 paar Adidas sportschoenen per maand (90% van haar capaciteit).
Wij worden er als VIP's ontvangen. Het is duidelijk dat ons bezoek tot in de puntjes voorbereid.   Zowel de directie (Mr. Kim - een Koreaan) als de lokale en nationale vertegenwoordigers van de vakbond putten zich uit in dankwoorden voor elkaar en loven hun perfecte samenwerking. PT Parkland is een van de weinige fabrieken waar vrijheid van vereniging is en CAO's worden afgesloten op bedrijfsniveaus. Het bedrijf is een van de betere. Het loon ligt echter slechts een peulschil boven het wettelijk minimumloon, onvoldoende als leefbaar loon. Er werken bijna uitsluitend vrouwen, de vakbondsvertegenwoordiging bestaat dan weer vooral uit mannen, een werkpunt voor de plaatselijke afdeling! Zowat 2.000 van de werknemers zijn aangesloten bij vakbondspartner Garteks. Hun inspanningen worden geapprecieerd door het personeel hoewel ze hier nog maar een jaar actief zijn.
Na het middagmaal met de vertegenwoordigers van Garteks hebben we afspraak in de bescheiden kantoren van de vakbond waar hun structuur wordt toegelicht en ontelbare vragen van enthousiaste en geïnteresseerde kwb'ers worden beantwoord.

We proeven van lekker fruit LANGSAT (soort lychee)
en RAMBUTAN ( idem, maar met haar op)
Graag een speciale vermelding voor de chauffeur van de bus die bovenop zijn dagloon slechts 100.000 roepia (7 euro) bonus verdient, om ons van 's morgens 06.30 uur tot 's avonds laat door het hectische verkeer te loodsen, met een ACV- pet en een lach op zijn gezicht. Hij vertrouwde ons toe dat hij in zijn weinige vrije tijd syndicaal geëngageerd is en opkomt voor het lot van 250 collega's.

Langs de weg: 60% werkt in de informele economie
Langs de weg: rijstvelden en bananenbomen tussen de steeds oprukkende industrie
 

Meer weten: boek een getuigenis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten